W przeciwieństwie do piekarników gazowych, płyty gazowe nadal cieszą się ogromną popularnością. Wielu miłośników gotowania nie wyobraża sobie swojej ulubionej czynności bez udziału prawdziwego ognia, wielu zwraca również uwagę na łatwość i wygodę obsługi płyt gazowych. Jakie kwestie warto rozpatrzyć, wybierając płytę gazową?
Jakie są zalety płyt gazowych?
Płyty gazowe są tym, co od razu kojarzy się z „prawdziwym” gotowaniem – to właśnie z nich korzysta się w restauracjach, a i każdy, kto lubi eksperymentować w kuchni, zdecydowanie większe pole do popisu ma przy udziale płyt gazowych. Jakie są ich zalety?
- Są tanie w użytku i nie potrzebują prądu, a przy jego ewentualnym braku potrzeba jedynie zapalniczki lub zapałek, by móc uruchomić palnik.
- Nie wymagają wykorzystywania żadnych specjalistycznych naczyń.
- Płyty gazowe są banalnie proste w obsłudze, a mimo małej sterowności gotowanie na nich jest bezproblemowe.
- Pozwalają na wykorzystywanie takich naczyń jak wok oraz różnych technik kulinarnych, np. flambirowania bez konieczności użycia innych źródeł ognia.
- Gotowanie na płycie gazowej ma niewątpliwy urok, jest także bezpieczne i łatwe.
Jak wybrać płytę gazową?
Wybór odpowiedniej płyty gazowej, mimo że nie oferuje aż tylu funkcji, co płyta indukcyjna, wcale nie jest taki prosty. Należy się bowiem zastanowić zarówno nad jej wielkością, jak i tworzywami, które wchodzą w skład jej konstrukcji. Na co zwracać uwagę przy wyborze płyty gazowej?
- Liczba planików. Standardowo płyty gazowe posiadają 4 palniki – dwa o średniej mocy, jeden o większej i jeden o mniejszej. Jeśli jednak dużo się gotuje, warto zastanowić się nad modelem z pięcioma palnikami – dodatkowy będzie miał największą moc – lub nawet z sześcioma, co będzie idealnym rozwiązaniem dla dużych rodzin. Dostępne są także mniejsze płyty, z dwoma palnikami, które idealnie sprawdzą się np. w domku letniskowym.
- Rodzaje rusztu. Na palnikach płyty gazowej znajdują się ruszty, które mogą mieć różną konstrukcję – pojedyncze, dzielone na dwie części lub osobną nad każdym palnikiem. Najwygodniejszym rozwiązaniem są osobne ruszty, co ułatwia ich czyszczenie. Jeśli zaś chodzi o materiał, z którego są wykonane, wybór jest pomiędzy emaliowanymi a żeliwnymi. Zdecydowanie lepiej wybrać żeliwne – są stabilniejsze, cięższe, dłużej utrzymują ciepło po wyłączeniu kuchenki, a także łatwo się je czyści.
- Podstawa. Palniki gazowe mogą być umieszczone w szkle, co sprawia, że płyta wygląda elegancko i nowocześnie, a także jest łatwa do utrzymania w czystości oraz klasyczne, ze stali szlachetnej, które wyglądają nie mniej ciekawie.
- Panel sterowania. Płyty gazowe mogą posiadać klasyczne pokrętła lub też dotykowe panele sterowania, jak w modelu Electrolux Touch Sure, co jest wyjątkowo nowoczesnym rozwiązaniem. Pokrętła są mniej awaryjne i prostsze w serwisowaniu. Z kolei dotykowe panele sprawiają, że płyta wygląda bardzo nowocześnie i stylowo, mogą być jednak nieco trudniejsze w obsłudze.
- Wygląd. To oczywiste, że również ma znaczenie. Warto wybrać taki model płyty gazowej, który będzie designem dopasowany do aranżacji kuchni i ładnie sią w nią wpasowywał.
- Dodatkowe funkcje. Płyty gazowe nie będą miały tak rozbudowanych funkcji, jak indukcyjne, ale warto zwrócić uwagę np. na zabezpieczenie przed dziećmi.
- Bezpieczeństwo. Nowoczesne płyty gazowe są wyposażone w mechanizm, który automatycznie odcina dopływ gazu w razie przypadkowego zgaśnięcia płomienia.
Nowoczesne płyty gazowe są niezwykle praktyczne, wygodne w użytkowaniu i, co najważniejsze, bezpieczne, dzięki czemu każdy, kto uwielbia gotować, może czerpać z tego jeszcze większą przyjemność.